2011. augusztus 10., szerda

Első lépések

Hogyan is kezdjem?

„Minden kezdet nehéz.” Hangzik a mondás. És ez így is van. Tapasztalataim alapján a legnehezebb elkezdeni a dolgokat. Aztán valahogy egyre és egyre könnyebbé válik.
Bizonyára már sokszor mondtátok magatoknak: Hétfőtől diéta, Hétfőtől nem eszem ezt/azt, Holnaptól megváltozom, minden más lesz. Nos, valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a holnap és a hétfőn kezdődő diéták nagy része kudarcba fullad. Miért van ez? A válasz nagyon egyszerű. X évnyi rossz szokást, beidegződött „kötelező” étkezést nagyon nehéz elhagyni, pláne változtatni rajtuk. És ezt bizony máról holnapra nem lehet. Az emberek hajlamosak mindenféle szigorú szabályokat maguk elé állítani, aztán ezeket meg is szegik, ezek a szigorú diéták végződnek falással esténként :). Aztán a falás után jön a bűntudat, esetleg sírás, és az elhatározás ismét, holnaptól minden más lesz. Ez egy ördögi kör. Irigylem azokat, akik egyik napról a másikra meg tudnak szabadulni a rossz szokásaiktól, nekem ez sajnos nem megy, és gondolom, sokan vannak, vagytok így ezzel, milyen szép is lenne a világ, ha mindenki 1 elgondolás után meg tudna szabadulni a felhalmozódott kilóktól.




Mi lenne akkor a megoldás?




Hagyj időt magadnak. Először is fel kell ismerni a problémát/problémákat, ahhoz, hogy meg lehessen oldani. Minden nap táplálékot veszel magadhoz, de általában nem gondolsz bele, hogy neked ez jó, hogy sok/kevés/elég –e a szervezetednek. Az embernek nincs is ideje ezen gondolkodni, azért eszik, mert finom, szereti, vagy mert éhes, ilyen egyszerű. Na de ha deréktájon esetleg comb tájékon megvastagodtunk, akkor már érdemes belegondolni, hogy valamit nem csinálunk jól.

Nem tudok erre bombabiztos módszert mondani, csak azt tudom megosztani veletek, amit én szoktam csinálni. A legcélszerűbb az, ha tartunk egy „előhetet” ezen a héten még nem diétázunk, csak felismerjük a problémákat. Amiket érdemes megfigyelni:

  • Mikor eszünk, és milyen időközönként
  • Mikor van az utolsó étkezésünk
  • Éhesek vagyunk-e lefekvés előtt
  • Éhesek vagyunk-e felkeléskor
  • Mennyi folyadékot fogyasztunk (ebből mennyi a víz)
  • Mennyi édességet eszünk
  • Mennyi zöldséget/gyümölcsöt fogyasztunk
  • Mennyi és milyen minőségű szénhidrátot viszünk be

Ezekkel az információkkal a kezünkben már kapunk egyfajta képet a táplálkozásunkról, amit egyébként is tudunk, csak valahogy nem realizáljuk.

Aztán egy tipikus hét után rájössz: Túl sok édességet eszem/kevés zöldséget/túl sok a szénhidrát, amit beviszek, keveset iszom. Kezedbe kapod a problémákat. Aztán szépen lassan elkezdhetsz változtatni rajtuk. Ez az egy hét tökéletes arra, hogy lelkiekben felkészülj a változásra. Gondolkozz el rajta, miért van rá szükséged, és mi hasznod származik belőle. Ha ezeket tudatosítottad magadban, tervezd el, miként hagyod el a rossz szokásaid. Mit mivel fogsz helyettesíteni, mivel töltöd ki az időd az evés/rágcsálás helyett. Továbbá abba is bele kell gondolnod, milyen mozgást szeretnél végezni, ha még nem végzel semmilyet. Mert gondolom a legtöbben akik „rossz” életmódot folytattok, nem tudtok időt szakítani mozgásra, pedig az elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen élj. Ki kell találnod, mi a legmegfelelőbb mozgás a számodra. Sokan választják a futást például, ahhoz csupán 1 megfelelő edzőcipő kell, de sok embernek kallódik a háza/lakása táján 1 szobabicikli, amit tévézés közben is tekerhetünk akár. Nekem pl van ellipszis gépem :). Sokan szeretnek fitneszezni, ezt akár 1 dvd-vel is megoldhatjuk, vagy ha van vállalkozó szellemű társaság, akkor fitnessterembe is ellátogathatunk. Jó perspektíva egyébként az ugráló kötelezés is, de még a végtelenségig sorolhatnám, ezt nem tudja neked más megmondani, neked kell eldöntened, mire van lehetőséged, mihez van kedved. Ezen a gondolkodós héten ez is a feladatunk lesz.

Mit kell tennünk még? Most jön a nehéz része a dolognak. A legtöbb ember nem tudja megállni azt, ha van a házban édesség és ne egye meg. Irigylem, komolyan irigylem a nem édesszájú embereket, én sajnos az vagyok :(. Szóval esetemben szó sem lehet róla, hogy diéta idején édesség legyen itthon, anyával is úgy boxoljuk le, hogy ő nagyinál szokott nassolni, ha én diétázom, nem hozza haza. Viszont aki évek óta nassol, attól nem lehet egyik napról a másikra megvonni. Erre jó perspektívák vannak, most nem sorolgatom, de lesz olyan poszt is, ígérem. Szóval ezen a héten listát készítünk, mit mivel helyettesítünk, milyen egészséges ételeket vonunk be a konyhára, és miket vonunk ki.

A legfontosabb mégis az lesz ezen a héten, hogy tudatosítanod kell magadban, igen, változtatni akarok, változni akarok. Mert hiába áll majd minden rendelkezésedre, hiába lesznek fogyis kaják és fitnesz dvd-k a lábaid előtt, ha agyban nem állsz készen. Nagyon fontos, hogy ne más nyomására kezdj el új életet élni. 20 évem alatt annyiszor hallottam, hogy le kellene fogynom, hogy ha mindig kaptam volna egy százast, már nagyon gazdag ember lennék. Le kéne fogynom? Nagy újság! Ezt tudja mindenki, aki túlsúlyos, vagy akin egy kicsi felesleg is van, de az elhatározás, agyban eldönteni a legnehezebb. Ez külső nyomásra sosem fog megtörténni. Neked kell, hogy akard, hogy igazán akard. Fel kell készülnöd a változásra, mert a változás mindig nehéz, főleg ha egy életmód-váltásról van szó.

És ha mindezt véghezviszed, a következő héttől egy új kaland vár rád :).

1 megjegyzés: