2011. augusztus 23., kedd

Tanuljunk az olaszoktól



Engem személy szerint mindig is elbűvölt az olasz kultúra. Nem is tudom igazán szavakba önteni, de annyira megfog az, ahogy az élethez állnak. Szeretik az életet, élvezik, nem sietnek és nem stresszelnek annyit, mint mi. Nem panaszkodnak állandóan, és nem látják mindig borúsan a jövőt. Bárki bármikor Olaszországra asszociál, az mindig a napsütést látja, a vidámságot. Vajon miért?:)

Szerintem nagyon sok bölcs dolgot tartalmaz az életfilozófiájuk, úgyhogy ma egy kis olasz-lecke keretében lessük el tőlük a fortélyokat.






Dolce Vita
Jelentése: édes élet.
Nagyjából annyi lenne ez az egész, hogy ne siessünk mindig, próbáljuk meg élvezni az életet, de ha most konkrétan bele akarom szőni a diéta-témába, akkor próbálj meg minden étkezésnél lassan enni, élvezettel, érezni az ízeket, és ne csak belapátolni valamit, hogy ne legyél éhes. És továbbá ha diétázol, vagy életmódot váltasz, annak nem kell társulnia azzal, hogy innentől csak salátalevelet rágcsálhatsz, és így kell leélni az életet, mert akkor nem lenne semmi értelme, ugyebár :). Az olaszok élvezettel esznek és isznak. Minden percet ki akarnak élvezni, ezért lassan rágnak, és lassan kortyolnak, ez nagyon egészséges. Ha egy kicsit is figyelsz erre, és időt szánsz az étkezésre, sokkal könnyebben fogod átvészelni a napokat. Ja, és még valami: az olaszok híresek arról, hogy csak a mának élnek, ezt nekünk is jobban kellene hangsúlyozni és alkalmazni. Ha valaminek, pl egy diétának az elején vagy, akkor mindig eszedbe jut, hogy „úristen, még 2-3-4 hónapig így kell étkeznem, ennyit kell edzenem” Na ez aztán 1 hatalmas demotiváló érzés, úgyhogy ne gondolkodjunk előre, hanem egyesével éljük túl a napokat, később aztán egyre és egyre könnyebb lesz.

Siesta
Jelentése: pihenés
Sajnos a diéta vagy az életmódváltás elhangzásakor mindig arra asszociálunk, hogy akkor most x ideig ész nélkül edzeni kell, és koplalni. Most koncentráljunk az edzésre. Tehát nem, nem kell 0-24ben a konditeremben lógni, sőt kifejezetten rossz, ha így teszel, pláne ha előtte nem nagyon mozogtál. Fontos, és igen, fontos a pihenés. Ha nem hagyod, hogy a tested kipihenje a mozgást, akkor egyre rosszabbul teljesítesz majd, egyre fáradtabb leszel, az izomlázról már ne is beszéljünk (persze ha izomlázad van az jó, de én már edzettem olyan állat módon, hogy a következő nap felállni sem bírtam) amitől majd a hangulatod is rossz lesz. Próbáljunk meg napi 8 óra alvásra törekedni, az az ideális, és kemény edzéseket csak heti 2-3x végezzünk, nem fog az eredmény rovására menni :).

La fretta è cattiva consigliera.
Jelentése: A sietség rossz tanácsadó.
Ne akarjunk napi 1 kilót fogyni, heti 5-6 cm-ket karcsúsodni, és még fittnek is lenni 1 hét alatt. Pláne nem egyszerre. Ha teljesíthetetlen feladatokat állítunk magunk elé, az ahhoz vezet, hogy igen hamar belebukunk, aztán jön a letargia, és a depresszió, mert kudarcot vallottunk. Kell ez nekünk? Naná, hogy nem. Nem kell sietni sehova, aki eddig is szeretett, az eztán is fog, aki meg a pár plusz kiló miatt utasít vissza, arra amúgy sem érdemes időt pazarolni. Ha 1 konkrét időpontra akarunk súlyt veszteni, azt pedig ne előtte 1 hónappal kezdjük el:) .

Chi ben comincia è alla metà dell’opera.
Jelentése:Aki jól kezd, az máris a dolog felénél jár.
Igen, fontos a kezdés. Fontos, hogy felkészüljünk arra, hogy változni fogunk, meg kell teremteni a megfelelő hátteret hozzá. Gondolok itt arra, hogy mire ott tartasz, hogy elkezded, minden legyen kéznél. Fittnesbérlet/dvd, diétás kaják, zöldség gyümölcs. Ez azért is nagyon fontos, mert az ember nagyon elnéző tud magával lenni, és ha nincs valami a kezünknél amire amúgy szükségünk lenne, az már 1 jó indok, hogy kibújjunk a diéta terhe alól, és feladjuk. Ezért hát ne adjuk meg a lehetőséget a kisördögnek, hogy munkálkodjon, és mindent teremtsünk meg a kezdéshez. Aztán ha a kezdetekben sikeresek voltunk, az tovább motivál a jövőben.

Campa cavallo che l erba cresce.
Jelentése:Várj és reménykedj csak,úgysem fog megtörténni.
Erről már volt 1 bejegyzés ITT. Nagyon nem is részletezném, de a lényeg, hogy a gondolatokat tetteknek kell követni, ne csak gondolkodjunk, ne csak várjuk a csodát, hanem vágjunk bele, a legrosszabb esetben nem sikerül, de legalább megpróbáltuk :).

1 megjegyzés:

  1. Igen jó cikk és nagyon igaz. Valahányszor Olaszországban járok, el vagyok varázsolva, egyszerűen imádom azt az életérzést.

    VálaszTörlés